APK Keuringen

APK keuringsstation Autobedrijf J. Muys & Zn Heteren

Als RDW erkend APK keuringsstation verzorgen wij de APK keuring voor uw personenauto, camper of bedrijfswagen. Onze deskundige en ervaren monteurs beschikken over moderne technieken om uw voertuig de zorg te geven die het verdient. Zo gaat u vol vertrouwen en met een veilig gevoel de weg weer op! Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Komt u gerust eens langs of neem contact met ons op. Tijdens de APK keuring wordt uw voertuig gecontroleerd op de volgende punten:

 Wielen  Wielophanging
 Stuurinrichting  Uitlaat
 Kentekenbewijs registratie  Deurvergrendeling
 Autogordels  Voorrruit
 Remmen  Spiegels
 Carrosserie  Claxon

Wielen
Tijdens de APK is er veel aandacht voor de wielen en banden. De volgende punten komen aan bod: De diepte van het profiel van de band (dit moet minimaal 1,6 millimeter zijn), eventuele beschadigingen van de band en de velg. de staat van de wiellagers, de speling van het wiel en de bandenspanning.

Stuurinrichting
De stuurinrichting wordt gecontroleerd op speling en of alle moeren en bouten nog goed vast zitten.

Kentekenbewijs Registratie
Het lijkt een kleinigheid, maar het is wel degelijk belangrijk. De controle van het kentekenbewijs. Allereerst wordt gecontroleerd of de gegevens op het kentekenbewijs overeenkomen met de gegevens bij de RDW. Daarna wordt nog naar de volgende punten gekeken: op de kentekenplaten moet dezelfde combinatie van letters en cijfers staan als op het kentekenbewijs, in de auto moet hetzelfde chassisnummer staan als op het kentekenbewijs, op het kentekenbewijs moet de juiste brandstofsoort staan en de op het kentekenbewijs vermelde bijzonderheden moeten kloppen. Bijvoorbeeld: als een auto is aangepast voor een minder valide bestuurder, dan moet dit op het kentekenbewijs staan.

Autogordels
Tijdens de APK worden de autogordels grondig geïnspecteerd. Zowel voor- als achterin de auto. Concreet betekent dit dat de keurmeester de gordels eerst helemaal uitrolt en controleert op eventuele beschadiging en vervolgens test of de gordels goed blokkeren en of de sluiting goed werkt.

Remmen
De remmen worden aan een uitgebreide test onderworpen. Hierbij gaat het er om dat de remmen goed werken en dat de wielen op dezelfde as (dus het linker- en rechtervoorwiel, en het linker- en rechterachterwiel) even hard remmen. Ook komt uit deze test naar voren of de achterwielen niet veel harder remmen dan de voorwielen.

Carrosserie
Bij dit punt wordt de auto gecontroleerd op roestschade, scheuren en uitstekende delen. Bij dit laatste kun je denken aan vleugelmoeren en aan banden die te ver uit de spatborden steken. Wat de roestschade betreft: niet alle roestvorming leidt onmiddellijk tot afkeuring. Dat is ook afhankelijk van het onderdeel waarin de roest zit. Zo is roest aan één van de deuren minder ‘erg’ dan roest aan de sluiting van de motorkap.

Verlichting
Allereerst moet alle verplichte verlichting aanwezig zijn, naar behoren werken en de juiste kleur hebben. De dimlichten krijgen tijdens de keuring extra aandacht. Deze moeten goed zijn afgesteld (een te lage afstelling leidt tot slecht zicht, en een te hoge afstelling tot het verblinden van tegenliggers) en de rechter- en linkerlamp moeten even veel licht geven. Ook belangrijk is de controle op de aanwezigheid van (verboden) sierverlichting, zoals een tl-balk onder de auto.

Wielophanging
Bij de wielophanging komen twee punten aan de orde. Het eerste punt is de staat van de wielophanging, hierbij wordt er vooral gelet op roestschade. Het tweede punt is de speling in de wielophanging, dit mag niet te veel zijn.

Uitlaat
Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de uitlaat dicht is (oftewel: niet lekt) en of de uitlaat stevig aan de auto vastzit.

Vergrendeling
Hier komen de deuren, motorkap en achterklep aan bod. Uiteraard moeten deze goed sluiten. Daarnaast is ook aandacht voor de scharnieren. Deze worden gecontroleerd op de aanwezigheid van roest.

Voorruit
Bij de APK wordt alleen gelet op het zicht van binnen naar buiten. Er mogen geen voorwerpen aan de voorruit het zicht belemmeren en de voorruit mag niet beschadigd zijn. Ook wordt bekeken of de ruitensproeiers en –wissers het goed doen en of de voorruitverwarming werkt.

Spiegels
Het volgende wordt gecontroleerd: zijn alle verplichte spiegels aanwezig? Zijn ze niet beschadigd? Is de bevestiging in orde? En is het mogelijk om de linkerbuitenspiegel vanuit de bestuurdersstoel te stellen?

Claxon
De claxon moet niet alleen goed werken, maar ook één vaste toonhoogte hebben.

Het Keuringsrapport
Nadat u voertuig de keuring met succes heeft doorstaan wordt dit vastgelegd in een keuringsrapport. Dit rapport geldt als bewijs dat uw voertuig APK gekeurd is.